Udruga Argonauta u Upravnom odboru novoosnovanog LAGUR-a „Galeb“.

Datum objave: 8. svibnja, 2016.

U Ribarskoj zadruzi Tribunj u utorak 3. svibnja 2016. godine održana je osnivačka skupština Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) “Galeb”, sa sjedištem u Tribunju. Osnivači LAGUR “Galeb” su šest jedinica lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije: Grad Skradin, Grad Vodice, Općina Tribunj, Općina Tisno, Općina Murter-Kornati i Općina Pirovac koji zajedno čine ribarstveno područje LAGUR-a.

Na osnivačkoj skupštini donesen je Statut, te su izabrana tijela Udruge. U Upravni odbor su odabrana četiri predstavnika iz gospodarskog sektora ribarstva, tri predstavnika jedinica lokalne samouprave te dva predstavnika civilnog sektora, među kojima je i predstavnik Udruge Argonauta.  Za predsjednika LAGUR “Galeb” izabrana je Bojana Paić iz Ribarske zadruge Adria.

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) ili Fisheries Local Action Group (FLAG) je poseban oblik lokalne akcijske grupe specijalizirane za područje ribarstva, prerade ribe i akvakulture. 20 od 27 zemalja članica Europske unije će u programskom periodu od 2014 – 2020 sudjelovati u lokalnom razvoju ribarstvenog područja pod vodstvom zajednice. Za razliku od svih ostalih zemalja članica EU koje sada ulaze u drugo programsko razdoblje, Hrvatska po prvi puta ulazi u ovaj način suradnje i organiziranja u ribarstvenom području po načelu lokalnog razvoja vođenog zajednicom.

U prijašnjem programskom razdoblju od 2007. do 2013. godine 300 LAGUR-a diljem EU raspolagalo je s 670 milijuna Eura javnog financiranja.  Do sredine 2014. Oko 300 LAGUR-a diljem EU pružilo je savjetodavnu i tehničku pomoć kod realizacije 9500 projekata čiji su rezultati između ostalog 8000 novih radnih mjesta i 12500 zadržanih radnih mjesta.

LAGUR „Galeb“ će se u narednom razdoblju prijaviti na natječaj za pripremnu potporu Ministarstva poljoprivrede putem koje bi se u narednom razdoblju trebalo pristupiti izradi lokalne razvojne strategije ribarstvenog područja i izgradnji administrativnih kapaciteta udruge.

Naglasak lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu do 2020.godine biti će na sljedećim područjima:

– Stvaranje radnih mjesta, borba protiv siromaštva i socijalna inkluzija

– Klimatske promjene i pretvorba energije

– Plavi rast – dugoročna strategija koja podržava održivi i inkluzivni razvoj u obalnim zajednicama

– Utjecaj Zajedničke ribarstvene politike na ribarstveno područje

 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island