Održana video radionica za mlade Murterine.

Datum objave: 15. studenoga, 2017.

Udruga Filmaktiv iz Rijeke u suradnji s Argonautom, održala je četverodnevnu video radionicu na otoku Murteru. Radionica je dio je projekta “Otoci 2017.” koji je direktni nasljednik projekta iz 2005. godine koji se do danas sistemski i metodološki razvijao i nadopunjavao.

Na Murteru se radionice održavaju jednom godišnje od 2010., a cilj radionica je približiti video mlađoj populaciji te potaknuti ih na njihovo aktivno korištenje u kreativnom izražavanju i promišljanju svijeta i okoline u kojoj žive i odrastaju. Također, osnažiti mlade otočane i otočanke, izvesti ih iz pozicije promatrača i uvesti ih u svijet medijske produkcije, potaknuti ih na samoorganizaciju i ojačati njihovu poziciju u društvu u odnosu na vršnjake s kopna.
Kroz četiri dana polaznici su se upoznali s digitalnim kamerama, pravilima snimanja i filmske naracije te osnovama montaže.
Za početak su se polaznici upoznali s osnovama filmskog jezika te dijelovima i radom profesionalne snimateljske opreme, a zatim su bili potaknuti da samostalno isprobaju snimiti različite scene, dobre kadrove, da obrate pozornost na zvuk i zvučne efekte, detalje i atmosferu koju žele prenijeti. Za svoje prvo snimanje sudionici su odabrali Mali škver u Murteru, a radna ekipa u škveru im je izašla u susret i dopustila da im da i oni budu protagonisti nekih scena. Škver je ispao kao jako inspirativno i živopisno mjesto te su se sudionici vratili još jedan dan ne bi li snimili scene s kojima jučer nisu bili zadovoljni i pronašli neke druge koje imaju “ono nešto” da postanu dijelom filma. Zadnji dan sudionicima su se pokazale osnove montaže i mali trikovi kojima se postižu željeni efekti.
Svi sudionici su pronašli svoje mjesto u stvaranju filma. Neki su bili oduševljeni svim zvukovima i zvučnim efektima, drugi su se toliko uživali u snimanje da im je vrijeme prošlo u trenu, a treći su pak ostali zapanjeni mogućnostima montaže i stvaranja priče spajanjem različitih scena i zvukova.

Neformalnim druženjem i učenjem kroz puno praktičnog rada, sudionici su uspjeli osjetiti kako je to biti iza kamere i biti taj koji režira priču koju vidi. Prema reakcijama sudionika možemo zaključiti da je radionica bila jako uspješna jer su neki već počeli štedjeti za kupnju kamere, a drugi razmišljaju koje korake bi trebali učiniti da jednog dana postanu dio filmske postave.

Tko zna, možda će baš netko od njih jednog dana biti svjetski poznat redatelj – držimo im fige i zahvaljujemo Sari Salamon i Maši Drndić na stručnom vodstvu i druženju!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island