Potreban Vam je Flash player da bi vidjeli zaglavlje
Rotacija zaglawlja - SWF Argonauta.
Colentum - Javni radovi 2011.
Koordinacija izgradnje crkvice na Grbi (otok Zut)
Edukativne djecje slikovnice i animirani film
Murtersko zeleno djelo
Edukacijski centar - Izlozba "Tajne Jadrana"

Centar
EDUKACIJSKI CENTAR ZA ODRŽIVI RAZVOJ OTOKA I PRIOBALJA
Gdje smo? | Edukacijski centar | Španjolska pričaonica 
 
Akcija prikupljanja starog papira - Cvijeće za smeće - Murter 2012.
ImageU subotu 26. svibnja 2012. prijepodne na novoj rivi u Murteru uspješno je održana tradicionalna akcija prikupljanja starog papira u organizaciji udruge Argonauta i OŠ "Murterski škoji", a uz potporu TZO Murter-Kornati, Komunalnog poduzeća Murtela i Jolly JBS doo.

Cilj ove akcije jest kontinuirano raditi na jačanju svijesti lokalne zajednice o odgovornom ponašanju spram okoliša. 
Opširnije...
 
Uspješno provedena eko akcija "More je život V"
ImageU organizaciji Udruge „Argonauta“, a u suradnji Općine Murter-Kornati uspješno je provedena akcija čišćenja podmorja i priobalja u sklopu projekta „More je život V“. Projekt već petu godinu financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, a podupire Komunalno poduzeće „Murtela“ te ronilački centar Najada iz Murtera.

Akcija čišćenja podmorja otoka Žuta (uvale Dragišina, Sabuni, Golubovac i Pristanište) i Murtera (uvala Hramina), održala se od 21. do 22. travnja 2012. godine povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje - 22. travnja. Akciji su se pridružili učenici osnovne škole „Murterski škoji“ koji su u subotu od otpada očistili obližnje murterske otoke Teginu i Radej.
Opširnije...
 
Mladi Murterini ponovo u Grčkoj

ImageUdruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je u svom djelovanju na do sada najvećoj međunarodnoj razmjeni mladih pod nazivom „Live your City“  koja se održala u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni u razdoblju od 22.-29. ožujka 2012. Petoro mladih Murterina  zajedno sa preko 60 mladih iz preko 15 zemalja svijeta (Grčka, Makedonija, Kosovo, Izrael, Jordan, Švedska, Norveška, Njemačka, Litva, Latvija, Bjelorusija, Ukrajina, Njemačka, Sirija, Egipat, Irak, Somalija, Kanada, Francuska) sedam je dana sudjelovalo na radionicama na temu oživljavanja svoje životne sredine metodom „Time bankinga“ (u hrvatskom slobodnom prijevodu – vremenskog bankarstva).

 

Opširnije...
 
Uspješno održana međunarodna inicijativa mladih "Green Village"
ImageUdruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je na međunarodnoj inicijativi mladih pod nazivom „Green Village“ („Zeleno naselje“) koja se održala u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni u razdoblju od 20.-26. siječnja 2012.

Mladi volonteri Argonaute iz Murtera, Omiša zajedno sa 20-tak mladih iz Turske, Malte i Grčke sedam je dana sudjelovalo na radionicama na temu energetske efikasnosti, te očuvanja okoliša.


Opširnije...
 
Tečaj francuskoga za turističke djelatnike
ImageDragi posjetitelji obavještavamo Vas da organiziramo tečaj osnova francuskog jezika za turističke djelatnike! (konobari, vl. restorana, agencije, iznajmljivači i sl.) Nastavnik je izvorni govornik! Početak tečaja jest u prvom tjednu u veljači 2012.!

Tečaj se održati u prostoru Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i probalja (Udruga Argonauta) u trajanju od 3 mjeseca i to 2 puta tjedno. Svi zainteresirani mogu se javiti na mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , ili na brojeve: 091 206 6657, 022 434 827.
 
Javni radovi na Colentumu privedeni kraju
ImagePodsjećamo da je početkom studenog 2011. zahvaljujući programu javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošaljavanje započelo čišćenje raslinja na arhološkom lokalitetu Colentum u Murteru. Na radovima bilo je zaposleno dvoje radnika koji su prije nekoliko dana čišćenje u ovoj fazi uspješno priveli kraju.

Nadamo se će uskoro uslijediti sanacija očišćenog lokaliteta te da  će do ljeta pred ostacima rimske vile i rimske ulice biti postavljena informativno-edukativna tabla što naravno ovisi o sredstvima. Rezultate radova možete pogledati na slijedećem Facebook albumu: Javni radovi 2011. - Prije & Kasnije.
 
Uspješno održana razmjena mladih "Recycle me"

ImageUdruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je na još jednoj međunarodnoj razmjeni mladih pod nazivom “Recycle me” (“Recikliraj me”) koja se održala opet u Makedoniji, ovog puta u gradu Strumica u razdoblju od 02. -11. prosinca 2011.

Mladi volonteri Argonaute  iz Murtera, Jezera i Splita zajedno s trideset petoro mladih iz Makedonije, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine devet je dana sudjelovalo na radionicama na temu recikliranja.

Ciljevi ove Razmjene bili su podizanje svijesti i važnosti problema otpada s kojima se susrećemo te njegovog zbrinjavanja – recikliranja, smanjivanja te ponovne upotrebe kao i razmjene iskustava i prakse u zemljama sudionicama. I na ovoj razmjeni su se koristile metode poput teambuilding igara, simulacijskih vježbi, vježbi igranja uloga, natjecanja, prezentacija, otvorenih rasprava, kreativne radionice i dr.

Opširnije...
 
Održane prezentacije o Španjolskoj i Francuskoj
ImageU osnovnoj školi "Murterski škoji" Argonautini EVS volonteri održali su prezentacije o svojim zemljama. Tako je Beatriz Valenzuela 5. prosinca '11. pred učenicima osmih razreda govorila o Španjolskoj, a Clement Dumoulin 8. prosinca '11. pred učenicima 7. razreda prezentaciju održao o Francuskoj.

Clement je također jučer (13.12.'11.) u našem Edukacijskom centru prezentaciju održao i osmašima. Našim osnovškolcima je bilo izuzetno zanimljivo slušati o zemljama o kojima inače uče na svojoj nastavi ali iz usta mladih ljudi koji dolaze iz tih zemalja, a to znači da naše volontere čeka još mnogo prezentacija.

Opširnije...
 
Uspješno održana razmjena mladih "Earth calling for help"
ImageUdruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je na Međunarodnoj razmjeni mladih “Earth calling for help” (“Zemlja zove u pomoć”) koja se održala u Makedoniji u gradu Struga u hotelu Biser razdoblju od 11. -20. studenog 2011.

Petoro mladih Argonauta  iz Murtera, Šibenika i Splita (Maja Barešić, Bruna Petani, Karla Alujević, Mihovil Bašić i Bruno Mudronja) zajedno s trideset petoro mladih iz Makedonije, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine devet je dana sudjelovalo na radionicama i seminarima razmišljajući o važnosti prirodnih resursa i ekoloških problema današnjice.
Opširnije...
 
Javni radovi na Colentumu u tijeku
ImageZahvaljujući Programu javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošaljavenje otvorila se mogućnost zapošljavanja djelatnika koji bi ovaj lokalitet očistili od raslinja. Tako je kroz ovaj program zaposleno dvoje radnika koji će iduća dva mjeseca i potencijalno četiri mjeseca tijekom proljeća 2012. godine, pod stručnim nadzorom djelatnika Muzeja grada Šibenika čistiti raslinje oko mnogih objekata ovog vrijednog arheološkog lokaliteta te sudjelovati u njegovoj sanaciji i konzervaciji.
Opširnije...
 
Argonautinim proizvodima oznaka "Hrvatski otočni proizvod"
ImageOznaku „Hrvatski otočni proizvod“ - projekt koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo 2007. godine u cilju poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji kvalitetnih izvornih proizvoda, u Vodicama će dobiti novih 87 proizvoda od ukupno 51 proizvođača sa raznih hrvatskih otoka.

Među njima oznaku su dobile naše edukativne slikovnice/slagalice-puzzle unutar serijala „Čudesni svijet Kornatskog otočja“ koje imaju cilj informirati i edukacirati lokalno stanovništvo i posjetitelje o prirodnim vrijednostima Kornatskog otočja i potrebi njihova očuvanja.


Opširnije...
 
JEZIČNA IGRAONICA ZA DJECU NA ŠPANJOLSKOM JEZIKU


Možda niste znali da vaše dijete što je mlađe, to lakše uči strane jezike !?

Osim toga...učenje stranih jezika od malih nogu pozitivno se odražava na intelektualne sposobnosti, potiče i oplemenjuje i duhovni razvoj, potiče veću fleksibilnost u razmišljanju, bolji osjećaj za jezik, poboljšava sposobnost slušanja, povećava toleranciju i postavlja temelje za razumijevanje i poštivanje drugih kultura!!!

Eto prilike za mališane da nauče novi jezik i to španjolski!
Organiziramo španjolsku jezičnu igraonicu za djecu, idealno dobi od 5-7 godina.
Opširnije...
 
Inicijativa "Maslinirajmo se!"
ImageU murterskom kraju postoji stoljetna tradicija maslinarstva. Neki povjesničari smatraju da je otok Murter dobio ime po izdubljenom kamenom koritu, koje se nalazilo u sklopu preše za ulje, a zvalo se - mortarium. Takvo porijeklo imena upravo upućuje na dugu tradiciju maslinarstva u ovom kraju.

Godine 1910. u Murteru je izgrađena uljara (za ono vrijeme najmodernija u Dalmaciji), a ulje proizvedeno u njoj postaje nadaleko poznato. Koriste ga na carskom dvoru u Beču, a 1913. g. murtersko ulje je, na prestižnoj međunarodnoj izložbi ulja u francuskom gradu Eixu, dobilo zlatnu medalju za kvalitetu. Nekada se tu obrađivalo preko 170 000 maslina i godišnje proizvodilo šezdesetak vagona ulja.


Opširnije...
 
Uspješno održana 1. Međunarodna razmjena u Murteru

ImageMeđunarodna razmjena mladih “Lets save Water -  Lets save our future” (“Spasimo vodu – spasimo našu budućnost”) po prvi puta održala se u Murteru u hotelu Colentum u razdoblju od 15. -24. listopada 2011.

Trideset i petoro mladih iz Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske i Srbije zajedno je devet dana sudjelovalo na razmjeni mladih otkrivajući važnost vode kao dragocijenog resusursa. Na razmjeni su se koristile metode poput teambuilding igara, simulacijskih vježbi, vježbi igranja uloga, natjecanja, prezentacija, otvorenih rasprava, kreativne radionice i dr.

Opširnije...
 
Svjetski tjedan energije
ImageSvjetski tjedan energije se slavi svake godine širom svijeta, da nas podsjeti da ne zloupotrebljavamo prirodne resurse kao što su nafta, ugljen, voda, itd., i da trebamo koristiti alternativne izvore energije koji su čišći i omogućuju opstanak planeta. Problem energije je bez sumnje rastući jer se na Zemlji stvara sve više stakleničkih plinova, teže se eliminiraju otrovni otpadi i smanjuje se cjelokupno zdravlje našeg planeta, postupno uzrokujući smrt i nestanak sve više i više vrsta živih bića.

Postoje mnoge vrste obnovljivih izvora energije i trenutno najveći napor  u tehnološki razvijenim zemljama odnosi se na stvaranje novih oblika iskorištavanja obnovljivih izvora energije kao što su vjetar, geotermalna energija, hidroenergija, plime i oseke, solarna energija, kinetički sustavi, nuklearna fuzija, toplinska energija, biomasa ...
Opširnije...
 
Svjetski dan hrane (16.10.)

Image Na ovaj dan 16. listopada, slavimo hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Cilj obilježavanja ovog dana je također pojačati svijest javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i ojačati solidarnost zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva.

Iako u našim razvijenim zemljama obilujemo hranom, te je trošimo i previše, u siromašnim zemljama vlada glad. U svijetu je 854 milijuna ljudi pothranjeno a 1 milijarda ljudi je gladna! Ovaj se dan obilježava različitim akcijama u kojima se daje hrana onima koji su najugroženiji.

Opširnije...
 
Volonteri iz EU nam dolaze

ImageEVS projekt More je život provodit će se u Edukacijskom centru za održivi razvoj obale i otoka u Mjestu Murter, na otoku Murteru. Glavna tema projekta je zaštita prirode i okoliša – posebno bioraznolikosti i eko-sustava Kornatskog otočja (Jadranskog mora).

Cilj projekta je podići svijest lokalne zajednice i šire javnosti o važnosti očuvanja najvažnijeg resursa za našu regiju – mora - uz pomoć Europske volonterske službe u sklopu koje će dvoje volontera (1 iz Francuske, 1 iz Španjolske) 12 mjeseci volontirati i živjeti na otoku Murteru.


Opširnije...
 
Izgrađena crkvica na Grbi

ImageIzgradnju crkve na brdu Grba, murterini - vlasnici Žuta započeli su početkom 20. stoljeća u znak zahvalnosti za uspješnu otplatu kupljenih posjeda davne 1888. godine. Radovi na izgradnji prekinuti su početkom 1. svjetskog rata, 1914. godine. Zahvaljujući volji i trudu Žutara - vlasnika posjeda i brojnih donatora, izgradnja crkve je nastavljena 2010. godine, a svoj je završetak dočekala u rujnu 2011. godine.

Sveta misa i blagoslov održati će se 14. rujna (srijeda) na blagdan Sv. Križa. Sveto misno slavlje predvoditi  će biskup šibenski, mons. Ante Ivas.

Facebook album fotografija

 
Održan četvrti FORO - FORO 2001. PIROVAC

ImageČetvrti FORO - Festival održivog razvoja obale i otoka Šibensko-kninske županije u organizaciji udruge Argonauta sa otoka Murtera i TZO Pirovac održan je 2. i 3.  rujna 2011. u mjestu Pirovac pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH,  Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH, Ministarsva mora, prometa i infrastrukture RH, Županije Šibensko-kninska, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i Županijske komore Šibenik-HGK. Medijski pokrovitelj ove godine bio je Radio Ritam.

Opširnije...
 
Izgradnja Crkve Sv. Križa - završni radovi
ImageU tijeku su završni radovi na izgradnji crkve na otoku Žutu koji uključuju izradu preslice i montažu zvona, montažu stolarije i izradu mozaika koji će krasiti oltarni zid te izrada edukacijskih tabli koje će informirati posjetitelje o prirodnoj i kulturnoj baštini otoka Žuta.

Zahvaljujemo dosadašnjim donatorima te pozivamo sve one koji žele potpomoći završne radove na izgradnji crkve na otoku Žutu da donaciju uplate na 2411006 – 1100038360.

SVEČANO MISNO SLAVLJE ODRŽAT ĆE SE 14. RUJNA 2011. NA BLAGDAN SV. KRIŽA.
 
Kreativne dječje radionice 'Plava srijeda'
ImageDraga djeco i roditelji, svake srijede u uzbudljivom ambijentu izložbe 'Tajne Jadrana' u našem Edukacijskom centru za Vas smo pripremili kreativne dječje radionice pod nazivom 'Plava srijeda'.

Na radionicama možete očekivati zabavni i poučni program prilagođen najmlađima. Moći ćete naučiti nešto novo o biljnom i životinjskom svijetu podmorja i čudesnom kornatskom otočju, pogledati crtić o simptičnoj kornjači Leonardu i zabaviti se kreativnim dječjim igrama koje će zasigurno namamiti osmjehe na sva lica. :)


Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 79 - 104 od 221
Image
 
ImageImageImageImage
 
HrvatskiEnglish

Program EURODYSSÉE

O nama iz medija

Colentum

EVS

Mladi na djelu

EU


Tko je Online

Gostiju online: 1

Kalendar događanja

Rujan 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Radio Kornati
zaklada_logohr.gif

Ankete

Distribucija Sadržaja