Potreban Vam je Flash player da bi vidjeli zaglavlje
Rotacija zaglawlja - SWF Argonauta.
Colentum - Javni radovi 2011.
Koordinacija izgradnje crkvice na Grbi (otok Zut)
Edukativne djecje slikovnice i animirani film
Murtersko zeleno djelo
Edukacijski centar - Izlozba "Tajne Jadrana"

Centar
EDUKACIJSKI CENTAR ZA ODRŽIVI RAZVOJ OTOKA I PRIOBALJA
Gdje smo? | Edukacijski centar | Španjolska pričaonica 
 
Arheologija se vratila u Murter
ImageU srijedu 24. listopada 2012. s početkom u 11,00 sati u Press centru Hrvatskog novinarskog društva u Šibeniku javnosti su predstavljeni rezultati prvog Međunarodnog arheološkog kampa Colentum-Murter.

U periodu od 16. do 30. rujna 2012. u organizaciji Udruge Argonauta i Muzeja grada Šibenika održan je prvi Međunarodni arheološki kamp Colentum - Murter. Na kampu je sudjelovalo deset polaznika sa Sveučilišta u Zadru i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te mlada  doktorantica Sveučilišta u Budimpešti. Kamp se sastojao od kopnenih i podmorskih istraživanja (terenska nastava), vježbi obrade keramike, stručnih predavanja te stučnih obilazaka arheoloških lokaliteta na Ivoševcima, Velikoj Mrdakovici i Bribirskoj glavici te Muzeja grada Šibenika.

Opširnije...
 
Putujući eko festival - SEFF
ImageU organizaciji Udruge 'Argonauta' iz Murtera, Ekološke udruge 'Brodarica i Krapanj' te Udruge 'Kolajna' iz Tribunja protekli vikend u našoj županiji ugostili smo Sisački ekološki film festival (SEFF). SEFF, naime, nije vezan samo uz Sisak, već je to jedini putujući festival filma o zaštiti okoliša. Ideja o suradnji rodila se prilikom sudjelovanja organizatorica iz navedenih udruga na ovogodišnjem 5. izdanju SEFF-a, Smaragdni put. 
Posebnost putujućeg festivala jest i u tome što organizatori festivala i autori filmova sva mjesta u kojima se organiziraju projekcije obilaze biciklima, pa su tako i našom županijom putovali, iz Brodarice preko Tribunja do Murtera.

 
Mladi Europe u Murteru otkrivali tajne mora

ImageUdruga Argonauta već drugu godinu za redom  uspješno je provela projekt iz EU programa 'Mladi na djelu' - međunarodnu razmjenu mladih pod nazivom "Ujedinjeni mladi - duboko i modro spašeno". Na razmjeni je u razdoblju od 21. do 30. rujna 2012.  sudjelovalo četrdesetero mladih iz Španjolske, Francuske, Italije, Rumunjske i Bugarske, Hrvatske, Srbije i Makedonije koji su zajedno istraživali važne činjenice od zajedničkog europskog pitanja - zaštite morskog okoliša s posebnim naglaskom na NATURA 2000 vrste i staništa.

Razmjena je imala za cilj potaknuti mlade da se uhvate u koštac s problemom ugroženih morskih vrsta te im raznim metodama neformalnog učenja pomoći da usvoje 'zelena' znanja i vještine.

Opširnije...
 
Na kornatskom otočju otkrivene rijetke vrste

ImageZahvaljujući  entuzijazmu  članova  i  djelatnika  udruge  Argonauta  i  kvalitetnom  suradnjom sa Udrugom  studenata  biologije    Bius  iz  Zagreba tijekom 2009. godine  pripremljene  su  i  provedene  istraživačke aktivnosti koje su dale podatke o vrstama i staništima na Kornatskom otočju kao i procjenu stanja tzv. NATURA2000 staništa specifičnih za ovo područje.

Temeljem prikupljenih podataka izdan je Zbornik radova istraživačkog projekta Biološki kamp „Kornati '09'“ koji je u murterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici predstavljen 2. listopada 2012. u 12 sati.

 

Opširnije...
 
Uspješno održana prva Međunarodna škola epigrafije
ImageU sklopu Međunarodnog arheološkog kampa Murter- Colentum od 02. do 09. rujna 2012. održatla se po prvi puta u Murteru Međunarodna škola epigrafije. Epigrafsku školu organizirali su Fliozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Muzej grada Šibenika te udruga Argonauta. Nastava je bila dvojezična – na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Među predavačima bili su nedavno umirovljeni ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu prof.dr.sc. Ante Rendić Miočević, prof. dr. sc. Bruna Kuntić Makvić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Anamarija Kurilić sa Svečulišta u Zadru te dr. sc. Manfred Hainzmann sa Sveučilišta Karla Franza u Grazu.

Opširnije...
 
Argonauta sudjeluje u platformi Grassroots Europe

ImageObrazovne Grassroots organizacije (organizacije koje rade s mladima) iz pet zemalja Mađarske, Rumunjske, Latvije, Njemačke i Hrvatske odlučile su razvijati svoje vještine kroz zajedničku suradnju i umrežavanje.

Većina tih grassroots organizacija rade na lokalnoj razini, vrlo su blizu svojih korisnika (mladi), ali nisu vrlo iskusni u suradnji s drugim sličnim OCD-ovima. Ponekad se njihove aktivnosti i ciljne skupine čine toliko različite. Neke od njih rade s djecom koja imaju poteškoće u razvoju, neke se bore protiv segregacije u obrazovanju, neke rade s marginaliziranim mladima, s malom djecom, s njihovim nastavnicima. Ipak tijekom projekta, shvatili su da imaju zajedničkih problema i interesa.

U Hrvatskoj se tako rodio projekt "Empowerment toward equal opportunities" čiji je cilj uvođenje organizacije mladih/ za mlade u proces organiziranog informiranja i savjetovanja mladih, kojeg provodi Info zona u partnerstvu s udrugom Argonauta iz Murtera i Cinaz iz Zadra.

Opširnije...
 
Stižu nam novi EVS volonteri!

ImageNašoj udruzi odobren i EU projekt “More je život II”. To nastavak je uspješnog EVS projekta ‘More je život’. Provodit će se u Edukacijskom centru za održivi razvoj otoka i priobalja u Murteru. Glavna tema projekta je zaštita prirode i okoliša, posebice bioraznolikosti i eko-sustava Kornatskog otočja (Jadranskog mora). Cilj projekta jest nastaviti podizati svijest lokalne zajednice i šire javnosti o važnosti očuvanja, za našu regiju najvažnijeg resursa – mora.

To se namjerava postići  uz pomoć Europske volonterske službe u sklopu koje će dvoje volontera (1 iz Bugarske, 1 iz Španjolske) 12 mjeseci volontirati i živjeti na otoku Murteru. Novi volonteri svoju službu započeti će u studenom 2012. godine.

Opširnije...
 
Izložba "Lica i uspomene"
ImageEdukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja murterske udruge Argonauta početkom srpnja svoja vrata odškrinuo je svečanim otvorenjem izložbe "Lica i Uspomene - Tragovi vremena na licima starijih žitelja Murtera" autorice Beatriz Valenzuele Garcie.

Beatriz Valenzuela Garcia (22) mlada je umjetnica iz Španjolske koja u udruzi Argonauta volontira u sklopu programa Europske volonterske službe (Mladi na djelu EU). Kako Beatriz studira psihologiju, a u slobodno vrijeme se bavi fotografijom kao hobijem, tijekom hladnih zima kada u Murteru nije tako živo kao u rodnoj joj Barceloni, došla je na zamisao o razvoju ovog zanimljivog projekta. Beatriz je zajedno sa učenicima Osnovne škole Murterski škoji devet mjeseci fotografirala, pravila portrete te bilježila priče četrdesetak starijih mještana Murtera.

 


Opširnije...
 
Dani otvorenih vrata - Colentum
ImagePo prvi puta, u subotu 16. lipnja 2012. u prostorijama Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja s početkom u 10:00 sati održali su se „Dani otvorenih vrata“ u sklopu kojih je i održana konferencija za novinare tijekom koje je udruga Argonauta predstavila svoj dosadašnji rad i buduće aktivnosti vezane uz arheološko nalazište Colentum. Posebna pozornost bila je i na predstavljanju međunarodnog arheološkog kampa kao  i prvog suvenira vezanog uz Colentum - replike rimske lucerne (više informacija o suveniru, a i samu narudžbu; možete obaviti putem maila: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ). Nakon kratkog predstavljanja, obišlo se i samo nalazište. Udruga “Argonauta” i Muzej grada Šibenika planiraju za rujan organizirati međunarodni arheološki kamp na kojem će sudjelovati više institucija, prije svih Geodetski i Filozofski fakultet iz Zagreba te studenti Zadarskog sveučilišta. Smatramo to tek početkom, jer željeli bismo Colentum urediti u interdisciplinarni kampus, a u budućnosti i u arheološki park. Naravno sve u suradnji sa Općinom Murter-Kornati, Turističkom zajednicom Murter-Kornati, komunalnim poduzećem Murtela i svima ostalima otvorenim za suradnju.

Opširnije...
 
Studijski posjet Murteru i Argonauti
Image24-ero mladih iz 14 zemalja Europe u sklopu treninga „European Citizenship in Youth Work” održanog u Pirovcu pod organizacijom Agencije za mobilnost i programe EU i Proni centra, posjetilo je 13. lipnja 2012. udrugu Argonauta i mjesto Murter. Sudionicima je u Edukacijskom centru za održivi razvoj otoka i priobalja prezentiran rad u udruge Argonauta s naglaskom na program „Mladi na djelu“. Prezentaciju možete pogledati i vi na slijedećem linku: Argonauta - Što mi zapravo radimo.

Nakon toga mladi Europljani su na vidikovcu crkvice Sv. Roka imali priliku čuti mnoge zanimljivosti vezane uz kraj na koji se pruža pogled. Uslijedio je i ležerniji dio – kupanje na najpoznatijoj murterskoj plaži Slanici.
 
Argonauti DM-ova nagrada za najbolju eko fotografiju
ImageDM green city nagrade svečano su dodijeljene 13. lipnja 2012. u dvorani Tucman ekološki najodgovornijim organizacijama, prema izboru stručnoga žirija. DM green city dodjela nagrada kruna je projekta i zadnje događanje u seriji dm green city ekološki odgovornih događanja, akcija i inicijativa, u sklopu kojeg su dodijeljene nagrade u osam kategorija za postignuća i doprinose u zaštiti prirode i očuvanju okoliša.

Našoj udruzi dodijeljena je nagrada u kategoriji najbolja eko fotografija.
Opširnije...
 
Uspješno provedena 6. škola u prirodi - Kornati

ImageEdukacijski projekt upoznavanja Kornatskog otočja, pod nazivom Kornati-škola u prirodi ove godine održao se po šesti puta. Ovaj hvale vrijedan projekt organizirala je udruga Argonauta po pokroviteljstvom Ministarstva znanosti obrazovanja i športa i uz potporu Općine Murter-Kornati i JU NP Kornati. Tijekom dva vikenda NP Kornati posjetile su tri osnovne škole te jedna srednja škola.

Na prvom edukacijskom vikendu 19. svibnja sudjelovale su Osnovne škole iz Čiste Velike i iz Šibenika – Petra Krešimira IV, dok su na drugom – održanom 26. svibnja sudjelovale Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana iz Knina i Srednja Industrijsko-obrtnička škola  iz Šibenika. I ove godine pratilo nas je sunčano vrijeme koje su sudionici iskoristili za kupanje u predivnoj uvali Lojena na otoku Levrnaka.

Opširnije...
 
Akcija prikupljanja starog papira - Cvijeće za smeće - Murter 2012.
ImageU subotu 26. svibnja 2012. prijepodne na novoj rivi u Murteru uspješno je održana tradicionalna akcija prikupljanja starog papira u organizaciji udruge Argonauta i OŠ "Murterski škoji", a uz potporu TZO Murter-Kornati, Komunalnog poduzeća Murtela i Jolly JBS doo.

Cilj ove akcije jest kontinuirano raditi na jačanju svijesti lokalne zajednice o odgovornom ponašanju spram okoliša. 
Opširnije...
 
Uspješno provedena eko akcija "More je život V"
ImageU organizaciji Udruge „Argonauta“, a u suradnji Općine Murter-Kornati uspješno je provedena akcija čišćenja podmorja i priobalja u sklopu projekta „More je život V“. Projekt već petu godinu financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, a podupire Komunalno poduzeće „Murtela“ te ronilački centar Najada iz Murtera.

Akcija čišćenja podmorja otoka Žuta (uvale Dragišina, Sabuni, Golubovac i Pristanište) i Murtera (uvala Hramina), održala se od 21. do 22. travnja 2012. godine povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje - 22. travnja. Akciji su se pridružili učenici osnovne škole „Murterski škoji“ koji su u subotu od otpada očistili obližnje murterske otoke Teginu i Radej.
Opširnije...
 
Mladi Murterini ponovo u Grčkoj

ImageUdruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je u svom djelovanju na do sada najvećoj međunarodnoj razmjeni mladih pod nazivom „Live your City“  koja se održala u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni u razdoblju od 22.-29. ožujka 2012. Petoro mladih Murterina  zajedno sa preko 60 mladih iz preko 15 zemalja svijeta (Grčka, Makedonija, Kosovo, Izrael, Jordan, Švedska, Norveška, Njemačka, Litva, Latvija, Bjelorusija, Ukrajina, Njemačka, Sirija, Egipat, Irak, Somalija, Kanada, Francuska) sedam je dana sudjelovalo na radionicama na temu oživljavanja svoje životne sredine metodom „Time bankinga“ (u hrvatskom slobodnom prijevodu – vremenskog bankarstva).

 

Opširnije...
 
Uspješno održana međunarodna inicijativa mladih "Green Village"
ImageUdruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je na međunarodnoj inicijativi mladih pod nazivom „Green Village“ („Zeleno naselje“) koja se održala u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni u razdoblju od 20.-26. siječnja 2012.

Mladi volonteri Argonaute iz Murtera, Omiša zajedno sa 20-tak mladih iz Turske, Malte i Grčke sedam je dana sudjelovalo na radionicama na temu energetske efikasnosti, te očuvanja okoliša.


Opširnije...
 
Tečaj francuskoga za turističke djelatnike
ImageDragi posjetitelji obavještavamo Vas da organiziramo tečaj osnova francuskog jezika za turističke djelatnike! (konobari, vl. restorana, agencije, iznajmljivači i sl.) Nastavnik je izvorni govornik! Početak tečaja jest u prvom tjednu u veljači 2012.!

Tečaj se održati u prostoru Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i probalja (Udruga Argonauta) u trajanju od 3 mjeseca i to 2 puta tjedno. Svi zainteresirani mogu se javiti na mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , ili na brojeve: 091 206 6657, 022 434 827.
 
Javni radovi na Colentumu privedeni kraju
ImagePodsjećamo da je početkom studenog 2011. zahvaljujući programu javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošaljavanje započelo čišćenje raslinja na arhološkom lokalitetu Colentum u Murteru. Na radovima bilo je zaposleno dvoje radnika koji su prije nekoliko dana čišćenje u ovoj fazi uspješno priveli kraju.

Nadamo se će uskoro uslijediti sanacija očišćenog lokaliteta te da  će do ljeta pred ostacima rimske vile i rimske ulice biti postavljena informativno-edukativna tabla što naravno ovisi o sredstvima. Rezultate radova možete pogledati na slijedećem Facebook albumu: Javni radovi 2011. - Prije & Kasnije.
 
Uspješno održana razmjena mladih "Recycle me"

ImageUdruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je na još jednoj međunarodnoj razmjeni mladih pod nazivom “Recycle me” (“Recikliraj me”) koja se održala opet u Makedoniji, ovog puta u gradu Strumica u razdoblju od 02. -11. prosinca 2011.

Mladi volonteri Argonaute  iz Murtera, Jezera i Splita zajedno s trideset petoro mladih iz Makedonije, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine devet je dana sudjelovalo na radionicama na temu recikliranja.

Ciljevi ove Razmjene bili su podizanje svijesti i važnosti problema otpada s kojima se susrećemo te njegovog zbrinjavanja – recikliranja, smanjivanja te ponovne upotrebe kao i razmjene iskustava i prakse u zemljama sudionicama. I na ovoj razmjeni su se koristile metode poput teambuilding igara, simulacijskih vježbi, vježbi igranja uloga, natjecanja, prezentacija, otvorenih rasprava, kreativne radionice i dr.

Opširnije...
 
Održane prezentacije o Španjolskoj i Francuskoj
ImageU osnovnoj školi "Murterski škoji" Argonautini EVS volonteri održali su prezentacije o svojim zemljama. Tako je Beatriz Valenzuela 5. prosinca '11. pred učenicima osmih razreda govorila o Španjolskoj, a Clement Dumoulin 8. prosinca '11. pred učenicima 7. razreda prezentaciju održao o Francuskoj.

Clement je također jučer (13.12.'11.) u našem Edukacijskom centru prezentaciju održao i osmašima. Našim osnovškolcima je bilo izuzetno zanimljivo slušati o zemljama o kojima inače uče na svojoj nastavi ali iz usta mladih ljudi koji dolaze iz tih zemalja, a to znači da naše volontere čeka još mnogo prezentacija.

Opširnije...
 
Uspješno održana razmjena mladih "Earth calling for help"
ImageUdruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je na Međunarodnoj razmjeni mladih “Earth calling for help” (“Zemlja zove u pomoć”) koja se održala u Makedoniji u gradu Struga u hotelu Biser razdoblju od 11. -20. studenog 2011.

Petoro mladih Argonauta  iz Murtera, Šibenika i Splita (Maja Barešić, Bruna Petani, Karla Alujević, Mihovil Bašić i Bruno Mudronja) zajedno s trideset petoro mladih iz Makedonije, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine devet je dana sudjelovalo na radionicama i seminarima razmišljajući o važnosti prirodnih resursa i ekoloških problema današnjice.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 79 - 104 od 233
Image
 
ImageImageImageImage
 
HrvatskiEnglish

Program EURODYSSÉE

O nama iz medija

Colentum

EVS

Mladi na djelu

EU


Tko je Online

Kalendar događanja

Travanj 2015 >
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Radio Kornati
zaklada_logohr.gif

Ankete

Distribucija Sadržaja