Potreban Vam je Flash player da bi vidjeli zaglavlje
Rotacija zaglawlja - SWF Argonauta.
Colentum - Javni radovi 2011.
Koordinacija izgradnje crkvice na Grbi (otok Zut)
Edukativne djecje slikovnice i animirani film
Murtersko zeleno djelo
Edukacijski centar - Izlozba "Tajne Jadrana"

Centar
EDUKACIJSKI CENTAR ZA ODRŽIVI RAZVOJ OTOKA I PRIOBALJA
Gdje smo? | Edukacijski centar | Španjolska pričaonica 
 
Solarnom rasvjetom osvjetljena antička vila na Colentumu
ImageU sklopu projekta SolVenT (lat. Sol - sunce; Ventus - vjetar) u travnju 2013. instalacijom solarnog sustava na arheološkom lokalitetu Colentum osvjetljeni su ostaci antičke rimske maritimne vile. Radi se o objektu smještenom uz more sjeverno od groblja podno brda Gradina koji će daljnjim istraživanjima, konzervacijom i sanacijom sve više dobivati  na značaju, a koji je osvjetljavanjem znatno dobio na atraktivnosti.

Ovako osvjetljen vjerujemo da će posjetiteljima/turistima biti primjer dobre prakse u ekološkom uređenju i interpretaciji objakata od kulturnog/arheološkog značaja. Projekt SolVenT financirao je Hrvatski Telekom u iznosu od 20.000,00 kuna u sklopu natječaja za donacije „Zajedno smo jači“, a provela ga je udruga Argonauta.
Opširnije...
 
Održana video radionica projekta "Otoci 2013."

ImageOd 4. do 7. travnja 2013. u prostoriijama Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i probalja u Murteru održala se radionica izrade kratkog videa/dokumentarca za mlade u sklopu projekta Otoci 2013. kojeg provodi udruga "Filmaktiv" iz Rijeke .

Radionica je polaznicima pružila osnovna znanja i vještine potrebna za izradu kratkog dokumentarnog, namjenskog, ili eksperimentalnog videa, od ideje do realizacije. 

Produkt radionice bio je kratki film osmišljen i realiziran o strane samih polaznika. Možete ga pogledati na slijedećem linku: Mladi Europe volontiraju u Murteru.

Opširnije...
 
Uredimo apartmane na murterski način!

ImageČesto se apartmanizacija spominje u negativnom kontekstu i s pravom jer nekontrolirana izgradnja apartmana kao malo što drugo ugrožava ljepotu krajobraza zbog kojeg turisti dolaze u naše krajeve. No zašto ne bismo naše, već izgrađene apartmane, uredili na način da sadrže elemente tradicionalne i kulturno-povijesne baštine našeg kraja i time obogatili turističku ponudu?

U sklopu EVS projekta „More je život 2“ u našoj udruzi do studenog 2013. godine s nama je volonterka Amaia Alvarez Aramberi iz Španjolske. Amaia je svoj zanat interijer dizajnera izbrusila na fakultetu Escuela Superior de Diseño de La Rioja (ESDIR) u gradu La Rioja u Španjolskoj. Za vrijeme svoje volonterske u službe u Murteru htjela bi ostaviti svoj trag tako da pomogne Murterinima urediti apartmane na način da sadrže i istaknu autentičnost ovog kraja.

Opširnije...
 
U prodaji je naša nova slikovnica "Leonardo i prijatelji"

ImageKrajem 2012. godine tiskana je naša nova slikovnica pod nazivom „LEONARDO I PRIJATELJI“ s novim pustolovinama morske kornjače Leonardo! Inace, Leonardo je stvarna kornjačica, koja je prije nekoliko godina prpnađena s ozliiedom peraje na jednoj od plaža otoka Murtera. 

Nakon oporavka u centru Aquarium Pula, puštena je u more. Naša prva slikovnica "PRIČA O LEONARDU" govori upravo o tome, dok u drugoj o njenom putovanju prema kornatskom otočju na kojem Leonardo stiče mnoge nove prijatelje pa će i vas rado upoznati s zaštićenim vrstama našeg Jadranskog mora.

Opširnije...
 
Jezična igraonica za djecu na španjolskom jeziku
ImageUskoro krećemo sa novim Španjolskim pričaonicama. Prijaviti se mogu djeca od 5 do 9 godina starosti. Ove godine djecu će podučavati nova volonterka iz Španjolske po imenu Amaia. Prvu veselu pričaonicu možete očekivati 1.3.2013. od 18 sati. I ove godine radionice će se održavati od srijede do petka svakog tjedna od ožujka do lipnja.

Za sve daljnje informacije možete se obratiti preko facebook profila, na telefon 022 434 827 ili na Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ! Veselimo se vašim dolascima :)
 
Promocija hrvatske kuhinje u Poljskoj

ImageUdruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je međunarodnoj inicijativi mladih pod nazivom 'Taste of Europe' koja se održala u Poljskoj, u malenom gradiću Swinoujscie u razdoblju od 10.-17. veljače 2013.

Petoro mladih Murterina zajedno sa svojim prijateljima iz Vivodine, Splita i Slavonskog Broda te Poljske i Malte sedam dana je sudjelovalo na različitim radionicama s ciljem promocije tradicionalne kuhinje Poljske, Hrvatske i Malte, promocije zdrave prehrane, povećanje međusobnog razumijevanja i solidarnosti među mladima iz različitih država.

Opširnije...
 
Održana projektna klinika "Omogućimo to putem EU"
ImageOrganizacija za građanske inicijative (OGI) započela je 01. siječnja 2013. provedbu projekta „Omogućimo to putem EU fondova“ kojeg financira Europska unija iz sredstava programa IPA INFO. U sklopu projektnih aktivnosti organizirana i održana projektna klinika u Murteru u prostorijama Udruge „Argonauta“ u utorak 06. veljače 2013.

U okviru radionice petnaestorici polaznika iz Murtera, Jezera, Tisnog i Pirovca predstavljeni su otvoreni natječaji, trenutne mogućnosti za financiranje projekata iz EU programa i fondova te im je ponuđena buduća tehnička podrška pri izradi projektnih prijedloga. Svi zainteresirani se mogu obratiti OGI-u i zatražiti tehničku podršku, te će sukladno iskazu interesa polaznika biti održana individualna savjetovanja.
Opširnije...
 
Zajedno za očuvanje prirode
Image02. siječnja 2013. započeo je projekt "Zajedno za očuvanje prirode – organizacije civilnog društva za učinkovitu europsku Natura 2000 mrežu u Hrvatskoj" koji završava 31. prosinca 2013., a provodit će ga pet organizacija civilnog društva koje djeluju u sektoru zaštite prirode. Uz Udrugu za prirodu , okoliš i održivi razvoj Sunce koja koordinira projekt, partneri su Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, Udruga za biološka istraživanja – BIOM, Divina Natura - Udruga za zaštitu i promociju prirodne i kulturne baštine, Baobab – Udruga za istraživanje i popularizaciju znanosti  te europska mreža udruga zaštite prirode CEEweb.
Opširnije...
 
Predstavljena INFO TOČKA ZA MLADE
ImageUdruga Argonauta predstavila je 12. studenog 2012. od 10 do 11 sati u predvorju OŠ „Murterski škoji“ INFO TOČKU ZA MLADE. U predvorju Škole postavljena je privremena INFO TOČKA s vijestima relavantnim za mlade po uzoru na aktivnu INFO TOČKU koja već nekoliko mjeseci funkcionira u prostoru Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja Udruge Argonauta.

Učenicima su tom prilikom izloženi promotivni materijali, brošure i letci vezani uz mlade.
Opširnije...
 
Arheologija se vratila u Murter
ImageU srijedu 24. listopada 2012. s početkom u 11,00 sati u Press centru Hrvatskog novinarskog društva u Šibeniku javnosti su predstavljeni rezultati prvog Međunarodnog arheološkog kampa Colentum-Murter.

U periodu od 16. do 30. rujna 2012. u organizaciji Udruge Argonauta i Muzeja grada Šibenika održan je prvi Međunarodni arheološki kamp Colentum - Murter. Na kampu je sudjelovalo deset polaznika sa Sveučilišta u Zadru i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te mlada  doktorantica Sveučilišta u Budimpešti. Kamp se sastojao od kopnenih i podmorskih istraživanja (terenska nastava), vježbi obrade keramike, stručnih predavanja te stučnih obilazaka arheoloških lokaliteta na Ivoševcima, Velikoj Mrdakovici i Bribirskoj glavici te Muzeja grada Šibenika.

Opširnije...
 
Putujući eko festival - SEFF
ImageU organizaciji Udruge 'Argonauta' iz Murtera, Ekološke udruge 'Brodarica i Krapanj' te Udruge 'Kolajna' iz Tribunja protekli vikend u našoj županiji ugostili smo Sisački ekološki film festival (SEFF). SEFF, naime, nije vezan samo uz Sisak, već je to jedini putujući festival filma o zaštiti okoliša. Ideja o suradnji rodila se prilikom sudjelovanja organizatorica iz navedenih udruga na ovogodišnjem 5. izdanju SEFF-a, Smaragdni put. 
Posebnost putujućeg festivala jest i u tome što organizatori festivala i autori filmova sva mjesta u kojima se organiziraju projekcije obilaze biciklima, pa su tako i našom županijom putovali, iz Brodarice preko Tribunja do Murtera.

 
Mladi Europe u Murteru otkrivali tajne mora

ImageUdruga Argonauta već drugu godinu za redom  uspješno je provela projekt iz EU programa 'Mladi na djelu' - međunarodnu razmjenu mladih pod nazivom "Ujedinjeni mladi - duboko i modro spašeno". Na razmjeni je u razdoblju od 21. do 30. rujna 2012.  sudjelovalo četrdesetero mladih iz Španjolske, Francuske, Italije, Rumunjske i Bugarske, Hrvatske, Srbije i Makedonije koji su zajedno istraživali važne činjenice od zajedničkog europskog pitanja - zaštite morskog okoliša s posebnim naglaskom na NATURA 2000 vrste i staništa.

Razmjena je imala za cilj potaknuti mlade da se uhvate u koštac s problemom ugroženih morskih vrsta te im raznim metodama neformalnog učenja pomoći da usvoje 'zelena' znanja i vještine.

Opširnije...
 
Na kornatskom otočju otkrivene rijetke vrste

ImageZahvaljujući  entuzijazmu  članova  i  djelatnika  udruge  Argonauta  i  kvalitetnom  suradnjom sa Udrugom  studenata  biologije    Bius  iz  Zagreba tijekom 2009. godine  pripremljene  su  i  provedene  istraživačke aktivnosti koje su dale podatke o vrstama i staništima na Kornatskom otočju kao i procjenu stanja tzv. NATURA2000 staništa specifičnih za ovo područje.

Temeljem prikupljenih podataka izdan je Zbornik radova istraživačkog projekta Biološki kamp „Kornati '09'“ koji je u murterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici predstavljen 2. listopada 2012. u 12 sati.

 

Opširnije...
 
Uspješno održana prva Međunarodna škola epigrafije
ImageU sklopu Međunarodnog arheološkog kampa Murter- Colentum od 02. do 09. rujna 2012. održatla se po prvi puta u Murteru Međunarodna škola epigrafije. Epigrafsku školu organizirali su Fliozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Muzej grada Šibenika te udruga Argonauta. Nastava je bila dvojezična – na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Među predavačima bili su nedavno umirovljeni ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu prof.dr.sc. Ante Rendić Miočević, prof. dr. sc. Bruna Kuntić Makvić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Anamarija Kurilić sa Svečulišta u Zadru te dr. sc. Manfred Hainzmann sa Sveučilišta Karla Franza u Grazu.

Opširnije...
 
Argonauta sudjeluje u platformi Grassroots Europe

ImageObrazovne Grassroots organizacije (organizacije koje rade s mladima) iz pet zemalja Mađarske, Rumunjske, Latvije, Njemačke i Hrvatske odlučile su razvijati svoje vještine kroz zajedničku suradnju i umrežavanje.

Većina tih grassroots organizacija rade na lokalnoj razini, vrlo su blizu svojih korisnika (mladi), ali nisu vrlo iskusni u suradnji s drugim sličnim OCD-ovima. Ponekad se njihove aktivnosti i ciljne skupine čine toliko različite. Neke od njih rade s djecom koja imaju poteškoće u razvoju, neke se bore protiv segregacije u obrazovanju, neke rade s marginaliziranim mladima, s malom djecom, s njihovim nastavnicima. Ipak tijekom projekta, shvatili su da imaju zajedničkih problema i interesa.

U Hrvatskoj se tako rodio projekt "Empowerment toward equal opportunities" čiji je cilj uvođenje organizacije mladih/ za mlade u proces organiziranog informiranja i savjetovanja mladih, kojeg provodi Info zona u partnerstvu s udrugom Argonauta iz Murtera i Cinaz iz Zadra.

Opširnije...
 
Stižu nam novi EVS volonteri!

ImageNašoj udruzi odobren i EU projekt “More je život II”. To nastavak je uspješnog EVS projekta ‘More je život’. Provodit će se u Edukacijskom centru za održivi razvoj otoka i priobalja u Murteru. Glavna tema projekta je zaštita prirode i okoliša, posebice bioraznolikosti i eko-sustava Kornatskog otočja (Jadranskog mora). Cilj projekta jest nastaviti podizati svijest lokalne zajednice i šire javnosti o važnosti očuvanja, za našu regiju najvažnijeg resursa – mora.

To se namjerava postići  uz pomoć Europske volonterske službe u sklopu koje će dvoje volontera (1 iz Bugarske, 1 iz Španjolske) 12 mjeseci volontirati i živjeti na otoku Murteru. Novi volonteri svoju službu započeti će u studenom 2012. godine.

Opširnije...
 
Izložba "Lica i uspomene"
ImageEdukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja murterske udruge Argonauta početkom srpnja svoja vrata odškrinuo je svečanim otvorenjem izložbe "Lica i Uspomene - Tragovi vremena na licima starijih žitelja Murtera" autorice Beatriz Valenzuele Garcie.

Beatriz Valenzuela Garcia (22) mlada je umjetnica iz Španjolske koja u udruzi Argonauta volontira u sklopu programa Europske volonterske službe (Mladi na djelu EU). Kako Beatriz studira psihologiju, a u slobodno vrijeme se bavi fotografijom kao hobijem, tijekom hladnih zima kada u Murteru nije tako živo kao u rodnoj joj Barceloni, došla je na zamisao o razvoju ovog zanimljivog projekta. Beatriz je zajedno sa učenicima Osnovne škole Murterski škoji devet mjeseci fotografirala, pravila portrete te bilježila priče četrdesetak starijih mještana Murtera.

 


Opširnije...
 
Dani otvorenih vrata - Colentum
ImagePo prvi puta, u subotu 16. lipnja 2012. u prostorijama Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja s početkom u 10:00 sati održali su se „Dani otvorenih vrata“ u sklopu kojih je i održana konferencija za novinare tijekom koje je udruga Argonauta predstavila svoj dosadašnji rad i buduće aktivnosti vezane uz arheološko nalazište Colentum. Posebna pozornost bila je i na predstavljanju međunarodnog arheološkog kampa kao  i prvog suvenira vezanog uz Colentum - replike rimske lucerne (više informacija o suveniru, a i samu narudžbu; možete obaviti putem maila: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ). Nakon kratkog predstavljanja, obišlo se i samo nalazište. Udruga “Argonauta” i Muzej grada Šibenika planiraju za rujan organizirati međunarodni arheološki kamp na kojem će sudjelovati više institucija, prije svih Geodetski i Filozofski fakultet iz Zagreba te studenti Zadarskog sveučilišta. Smatramo to tek početkom, jer željeli bismo Colentum urediti u interdisciplinarni kampus, a u budućnosti i u arheološki park. Naravno sve u suradnji sa Općinom Murter-Kornati, Turističkom zajednicom Murter-Kornati, komunalnim poduzećem Murtela i svima ostalima otvorenim za suradnju.

Opširnije...
 
Studijski posjet Murteru i Argonauti
Image24-ero mladih iz 14 zemalja Europe u sklopu treninga „European Citizenship in Youth Work” održanog u Pirovcu pod organizacijom Agencije za mobilnost i programe EU i Proni centra, posjetilo je 13. lipnja 2012. udrugu Argonauta i mjesto Murter. Sudionicima je u Edukacijskom centru za održivi razvoj otoka i priobalja prezentiran rad u udruge Argonauta s naglaskom na program „Mladi na djelu“. Prezentaciju možete pogledati i vi na slijedećem linku: Argonauta - Što mi zapravo radimo.

Nakon toga mladi Europljani su na vidikovcu crkvice Sv. Roka imali priliku čuti mnoge zanimljivosti vezane uz kraj na koji se pruža pogled. Uslijedio je i ležerniji dio – kupanje na najpoznatijoj murterskoj plaži Slanici.
 
Argonauti DM-ova nagrada za najbolju eko fotografiju
ImageDM green city nagrade svečano su dodijeljene 13. lipnja 2012. u dvorani Tucman ekološki najodgovornijim organizacijama, prema izboru stručnoga žirija. DM green city dodjela nagrada kruna je projekta i zadnje događanje u seriji dm green city ekološki odgovornih događanja, akcija i inicijativa, u sklopu kojeg su dodijeljene nagrade u osam kategorija za postignuća i doprinose u zaštiti prirode i očuvanju okoliša.

Našoj udruzi dodijeljena je nagrada u kategoriji najbolja eko fotografija.
Opširnije...
 
Uspješno provedena 6. škola u prirodi - Kornati

ImageEdukacijski projekt upoznavanja Kornatskog otočja, pod nazivom Kornati-škola u prirodi ove godine održao se po šesti puta. Ovaj hvale vrijedan projekt organizirala je udruga Argonauta po pokroviteljstvom Ministarstva znanosti obrazovanja i športa i uz potporu Općine Murter-Kornati i JU NP Kornati. Tijekom dva vikenda NP Kornati posjetile su tri osnovne škole te jedna srednja škola.

Na prvom edukacijskom vikendu 19. svibnja sudjelovale su Osnovne škole iz Čiste Velike i iz Šibenika – Petra Krešimira IV, dok su na drugom – održanom 26. svibnja sudjelovale Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana iz Knina i Srednja Industrijsko-obrtnička škola  iz Šibenika. I ove godine pratilo nas je sunčano vrijeme koje su sudionici iskoristili za kupanje u predivnoj uvali Lojena na otoku Levrnaka.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 79 - 104 od 242
Image
 
ImageImageImageImage
 
HrvatskiEnglish

Program EURODYSSÉE

O nama iz medija

Colentum

EVS

Mladi na djelu

EU


Tko je Online

Kalendar događanja

Srpanj 2015 >
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Radio Kornati
zaklada_logohr.gif

Ankete

Distribucija Sadržaja