Patrolaši u izradi ukrasa “Za djecu Afrike”.

Datum objave: 9. prosinca, 2016.

Murterska eko- patrola odlučila je ovu subotu dati svoj doprinos Adventu u Murteru i spojiti ugodno s korisnim. Patrola se ovog puta uputila u potragu za češerima- šiškama na putu od uvale Slanica do uvale Čigrađa. Patrolaši su uočili da na ovoj ruti najviše ima alepskog bora, te da osim njega, ovdje ima vrlo malo ostalih kultura- tek pokoji hrast ili čempres.

Alepski bor vrlo dobro uspijeva u primorskim krajevima. U prošlosti otoka Murtera postojala su Društva za pošumljavanje i proljepšanje mjesta, čija je glavna zadaća bila pošumljavanje tada golih brežuljaka otoka. Usporedimo li stare fotografije, možemo vidjeti da su neki brežuljci koji su danas potpuno pokriveni borom, nekada bili goli. Danas se pak bor zbog  rasprostranjenosti često naziva „šumskim korovom“. Bor sadrži dosta smole i eteričnih ulja te je stoga lako zapaljiv, u njegovoj blizini teško uspijevaju druge kulture, u njegovim krošnjama se zbog velike količine smole ne gnijezde ptice, nepogodan je kao drvo za ogrjev ili izrađivanje namještaja i sl. Ipak, najveći problem borovih šuma je njihovo neodržavanje i nebriga za iste, što dovodi do gustih šuma, punih suhog drveća što vodi lakšoj zapaljivosti. Ovakva situacija posljedica je zapuštenih obradivih površina, maslinika i polja, nastala nakon transformacije otočkog stanovništva s bavljenja poljoprivrednim djelatnostima na djelatnosti u turizmu.

Eko- patrolaši upoznali su tako malo bolje svoj otok, podružili se u prirodi i sakupili velik broj šiški koje su odlučili iskoristiti za izradu božićnih ukrasa. Ukrasi će se prodavati u humanitarne svrhe na Božićnom sajmu u Murteru 18.12., a prikupljena sredstva donirat će se „Za djecu Afrike“.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island