Trećaši postali mali ozonski čuvari.

Datum objave: 29. studenoga, 2017.

U petak 24. studenog 2017. u organizaciji udruge Argonauta, a u suradnji s OŠ Murterski škoji, učenici trećeg razreda sa svojom učiteljicom Lucijom Banov Markov, priključili su se likovnom natječaju OZONSKI ČUVARI koje je raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH.

Iako na početku radionice učenici nisu imala ideju o tome što bi ozon mogao biti, nakon crtanog filma, pričice i igre svi su jedva dočekali da i oni budu mali OZONSKI ČUVARI. Argonautin tim se potrudio da nauče što su to molekule ozona, što je ozonski omotač, gdje je smješten, tko ga uništava i čemu služi.

U igri su glumili molekule i atome kisika koji se djelovanjem UV-zraka spajaju u molekule ozona i štite našu Zemlju od tih štetnih UV-zraka. Uz pomoć Ozzy Ozonka, glavnog protagonista crtanog filma, saznali su i tko to uništava ozon. TOOS ili tvari koje uništavaju ozonski sloj su plinovi koji se nalaze u rashladnim uređajima (starim klimama, hladnjacima) ili vatrogasnim aparatima i nekim sprejevima te im je potrebno 25 godina da dođu do ozonskog sloja i naprave rupe koje propuštaju UV-zrake.

Da bi zaštitili Ozzy Ozonka i njegove prijatelje, složili smo se da ćemo svi štititi naš ozon tako da educiramo roditelje i prijatelje, da zovemo stručnjake kada mijenjamo rashladne uređaje i da smanjimo upotrebu štetnih plinova.

Kako bi educirali ostale, za početak smo napravili edukativni plakat i dogovorili se da ćemo svojim odgovornim ponašanjem doprinijeti oporavku ozonskog omotača​ do 2050. godine.

Sudjelovanjem u ovom natječaju Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH treći razred OŠ Murterski škoji konkurira za tri nagrade:

1. nagrada

Izvođenje edukativne predstave „Ozonski čuvari“ u nagrađenoj školi
Veliki set edukativnih materijala
Edukativna igra „Ozonko i Ozončica spašavaju Zemlju“

2. nagrada

Izvođenje edukativne predstave „Ozonski čuvari“ u nagrađenoj školi
Srednji set edukativnih materijala

3. nagrada

Izvođenje edukativne predstave „Ozonski čuvari“ u nagrađenoj školi
Set edukativnih materijala

Držimo fige i vjerujemo da svi zajedno možemo zaštiti ozonski omotač, našu Zemlju i raznolikost života na njoj!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island