Nastavljaju se aktivnosti u Zavičajnoj zbirci Marka Mudronje Repca.

Piše: Sanja Tabori — 26. travanj, 2018.

Na inicijativu udruge Argonauta, uz financijsku i logističku potporu Općine Murter- Kornati i Turističke zajednice Općine Murter-Kornati, te stručnu pomoć Muzeja Grada Šibenika i obitelji pokojnog Marka Mudronje Repca nastavlja se s radom na valorizaciji Zavičajne zbirke Marka Mudronje Repca. Podsjetimo, kolekciju predmeta, fotografija i dokumenata iz povijesti Murtera, koju je pok. Marko Mudronja Rebac prikupljao tijekom svog života, darovao je Općini Murter- Kornati u trajno vlasništvo. Općina je Zbirku izložila u prizemlju  takozvane Sokolane na Pijaci Društva seoske izobraženosti u Selu u Murteru.

S obzirom na vrijednost kolekcije Zavičajne zbirke, i potencijal njenog korištenja u prezentaciji bogate kulturne i tradicijske baštine Murtera u budućnosti, od ovog proljeća krenule su prve aktivnosti kojima će se Zavičajna zbirka registrirati u Registar kulturnih dobara RH. Registracija Zbirke u Registar kulturnih dobara RH predstavljat će osnovu za daljnju valorizaciju i unaprjeđenje Zbirke kroz financiranje od strane Ministarstva kulture RH te EU fondova i drugih donatora.

Zavičajna zbirka je otvorena za posjet svakog radnog dana u jutarnjim satima od 8-14h, a  uz najavu i dogovor sa djelatnicima udruge Argonauta, moguće je organizirati vođene ture u Zbirci ili radionice. Zbirku su ovog proljeća već posjetila djeca drugog i trećeg razreda Osnovne škole Murterski škoji u pratnji njihovih učiteljica, a uz razgled zbirke učili su o postavu kroz edukativne radionice.

Glavna aktivnost koja je u tijeku je inventarizacija zavičajne zbirke i pripremne radnje registracije zbirke u Registar kulturnih dobara RH. Važnu profesionalnu podršku cijelom procesu pružaju zaposlenici Muzeja Grada Šibenika, posebice etnološki odjel MGŠ. Uspješna suradnja obitelji Marka Mudronje Repca sa Općinom Murter- Kornati te udrugom Argonauta se nastavlja, posebice stručna pomoć restauratorice i konzervatorice Jelene Ćurić, unuke Marka Mudronje Repca.

O radnom vremenu i drugim sadržajima u glavnoj sezoni još ćemo Vas obavijestiti u narednom razdoblju. Za sada znamo da će se kroz srpanj i kolovoz održavat edukativne radionice za djecu po uzoru na prošlogodišnji „Murterski dječji ponedjeljak“, kojemu je inspiracija bila kulturna baština Murtera.

Veselimo se Vašem posjetu!

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.