Akcija “Zajedno za čišći Jadran” ima nastavak u Murteru i Betini.

Datum objave: 27. kolovoza, 2020.

OTOK MURTER, 29. kolovoza 2020. – Akcija „Zajedno za čišći Jadran“ ovu subotu se nastavlja u Murteru i Betini gdje će Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta ugostiti 60-ak ronilaca iz ronilačkih klubova RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split i ERK Korčula iz Korčule. Osim akcija čišćenja, u Murteru će se održati i mali Festival moru u sklopu čega će se održati izložba „Život jadranskih dubina“ i nagradna lutrija „Nahrani perisku“.


Kroz navedenu akciju, prošli mjesec je izvađeno 70 kubika otpada iz mora s onečišćenih lokacija u Zadru, Splitu i Korčuli, a ovaj vikend akcije čišćenja podmorja nastavljaju se u Murteru i Betini. Čišćenje je predviđeno u subotu, 29. kolovoza 2020. u jutarnjim satima i to na dvije lokacije; uvala Hramina između trga Rudina i plaže Luke u Murteru te područje od Porta prema Kapelici u Betini, koje su odabrane kao lokacije značajnije zagađene otpadom. Osim gostujućih ronilaca, čišćenju će se priključiti i novoosnovani murterski ronilački klub RK Murter-Kornati, volonteri iz brodica – članovi udruga Latinsko idro i Betinska gajeta te ostali lokalni volonteri. Komunalna poduzeća, Murtela i Ježinac, sudjelovat će u sakupljanju i pravilnom zbrinjavanju izvađenog otpada.

Nakon akcija čišćenja, s početkom u 19:00 h kod spomenika „Lostura“ na plaži Luke, održat će se mali Festival moru. Na Festival su dobrodošli svi, mali i veliki, kako bi kroz različite radionice naučili ponešto o moru, njegovim stanovnicima, razlogu zašto periski u Jadranskom moru više gotovo pa i nema i mnogočemu drugome. Svi posjetitelji Festivala moru imat će priliku pridonijeti očuvanju preživjelih jedinki školjkaša periske (Pinna nobilis) sudjelujući u nagradnoj lutriji „Nahrani perisku“ čije će izvlačenje započeti u 22:00 h. U sklopu festivala, upriličit će se i izložba fotografija pod nazivom „Život jadranskih dubina“ koja će nas odvesti u prekrasan podvodni svijet Jadrana.

Kao domaćin i koordinator, udruga Argonauta poziva sve zainteresirane da se priključe planiranim aktivnostima i bogatom sadržaju u cilju čišćenja i zaštite Jadranskog mora, zaštite njegovih stanovnika i spašavanju preostalih jedinki endema Mediterana. Također, zahvaljujemo se svim dionicima i pojedincima iz općina Murter-Kornati i Tisno koji su prihvatili poziv na suradnju kao i svim sponzorima i donatorima nagradne lutrije.

Kao zahvalu za sudjelovanje u svim akcijama čišćenja „Zajedno za čišći Jadran“, ronioci će dan nakon akcija čišćenja u Murteru I Betini biti nagrađeni zaronom u ronilačku zoni Opat u NP Kornati.

Organizaciju akcija čišćenja podmorja „Zajedno za čišći Jadran“ omogućila je kompanija Procter and Gamble Hrvatska odnosno njeni kupci koji su kupnjom označenih proizvoda dali svoj doprinos donaciji, a kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island