Medijska radionica „Lažne vijesti – fake news“.

Datum objave: 27. studenoga, 2020.

U petak, 27. studenog 2020. učenici osmog razreda OŠ Murterski škoji imali su priliku promišljati o lažnim vijestima  na interaktivnoj medijskoj radionici pod nazivom „Lažne vijesti – fake news“, u sklopu kalendara budućeg Društvenog centra Jedro.

Živimo u vremenu „copy-paste vijesti“ koje dolaze do nas nevjerojatnom brzinom. Mnoge od tih vijesti uopće se ne provjeravaju prije objavljivanja što za rezultat može imati stvaranje lažne slike stvarnosti, panike, iskrivljavanja činjenica, izvlačenje iz konteksta.

Na početku radionice učenici su bili podijeljeni u četiri grupe i svaka je grupa dobila jednu vijest. Nakon čitanja, predstavnik svake grupe trebao je prezentirati svoju vijest. Nakon svih prezentacija, učenici su bili pitani za koju vijest misle da je lažna. Poslije kratke diskusije i odabira lažne vijesti, učenicima se pokazao video koji im je otkrio o kojoj se lažnoj vijesti radilo.

Na kraju radionice uslijedila su pitanja za raspravu; Što novinari nisu napravili kako bi provjerili istinitost vijesti? Zašto se lažne vijesti često plasiraju namjerno? Što bismo mi trebali napraviti kako bismo bili sigurni u točnost neke vijesti?

Radionica se provela u skladu sa svim trenutnim epidemiološkim mjerama i preporukama, a organizirala ju je i vodila nositeljica projekta DC Jedro, udruga Argonauta.

Ova aktivnost je dio provedbe projekta DC Jedro koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda (85%) i bespovratnih sredstava osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) ukupne vrijednosti 1.999.243,34 kuna.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island