Čišćenje lokaliteta Sv. Martin, Ivinj- volonterska akcija puna novih saznanja.

Datum objave: 4. prosinca, 2017.

Prošlu subotu proveli smo na arheološkom nalazištu Sv. Martin na Ivinju. Povod subotnjeg druženja bila je volonterska akcija čišćenja arheološkog nalazišta, koju je provela udruga Argonauta u suradnji s Općinom Tisno i murterskom Eko- patrolom, a u sklopu projekta „Od Argonaute za Tisno“.

Unatoč već visokom datumu i buri koja je baš u subotu ujutro zapuhala, desetak volontera odazvalo se akciji. Naši najbrojniji volonteri bili su članovi murterske Eko- patrole. Već pri samom dolasku na lokalitet, znali smo da je akcija uspjela- djeca su bila zadivljena zdanjem koje ih je dočekalo. „Ja sam prvi put tu! Koja je ovo crkva? Zašto su ovi zidovi tu? Tko ih je sagradio?“ moglo se čuti iz dječjih usta. Kako bismo djeci pružili informacije iz prve ruke, na našu volontersku akciju pozvali smo arheologinju Magdu Zorić, koja se brine za ovo arheološko nalazište.

Djeca su tako u prvom redu saznala što je arheologija i što rade arheolozi, a zatim im je arheologinja Zorić ispričala priču o rimskoj vili, provela ih kroz zidine i pokazala gdje su se nalazili određeni dijelovi vile, ranokršćanske bazilike te ispričala o crkvici Sv. Martina. Djeca su bila puna pitanja i začuđena- zar je jedno takvo zdanje postojalo na ovom mjestu?

Kada su djeca saznala koliko je ovo područje vrijedno, uložili su još više truda u čišćenje lokaliteta od korova.  Volonteri su očistili tlo rimske vile pokriveno šljunkom, a korov koji raste u zidovima vile, po uputama arheologinje nisu dirali.

Područje Ivinja posebno je i vrijedno zbog rimske vile, ali i cijeli ekosustav ovog područja je poseban. Koje su posebnosti bočate vode koja izvire u blizini, kakva je gustoća mora, boćate vode i Mrtvog mora te što je to peloidno blato, patrolašima je objasnila njihova voditeljica Ivana. Zanimljivi pokusi o gustoći vode te slagalica o ljekovitom blatu zabavili su nas, ali i naučili puno toga novoga.

Vjerujemo da je ova akcija korak ka podizanju svijesti lokalne zajednice o vrijednosti ovog lokaliteta i njegovoj valorizaciji. Subotu puno novih saznanja o kulturnoj i prirodnoj baštini kraja završili smo sretni, zadovoljni i s nadom da ćemo se ponovo družiti na ovoj lokaciji, možda na nekoj manifestaciji ili sajmu!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island