Održana akcija čišćenja podmorja – Pogled u modro.

Datum objave: 16. travnja, 2018.

U organizaciji naše udruge prethodni vikend 14. i 15. travnja 2018. u Murteru i na Žutu, održana je vikend eko-akcija čišćenja podmorja i obale u sklopu projekta Pogled u modro kojeg financira INA d.d. kroz program Zeleni pojas.

U akciji je sudjelovalo 20-ronilaca iz Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja, Ronilačkog kluba Geronimo iz Zagreba te Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita. Prvi dan akcije zajedno s komunalnim poduzećem Murtela čistili smo podmorje i obalu novouređene murterske plaže Luke. Lokacija je odabrana upravo zbog daljnjih ulaganja u ovu plažu koje planira Općina Murter-Kornati te je stoga važno da i podmorje ove plaže bude čisto.

Podmorje plaže je sada je očišćeno, pronađen otpad većinom se odnosio na gume i staklenu ambalažu.

Stanje prema luci Hramini je nažalost puno gore, puno je otpada u dijelu koji najviše koriste brodovi te bi za sanaciju toga trebalo organizirati veću akciju te je također i redovito ponavljati iz godine u godinu kako bi se stanje popravilo. A najvažnije od svega bilo bi promjeniti i iskorijeniti navike loše po morski okoliš kao što je odlaganje guma koje se koriste kao bokobrani nakon što isluže toj svrsi u more.

Drugi dan akcije čistili smo uvalu Strunac na otoku Žutu, koji je u sklopu Žutsko-sitske skupine otoka Kornatskog arhipelaga zaštićen u kategoriji značajnog krajobraza. Otpada na toj lokaciji nije bilo puno te smo stoga zadovoljni i nadamo se da će tako i ostati. Veći problem je mikroplastika i sitni dijelovi palstike na plažama, koju je gotovo nemoguće čistiti jer se raspadaju u sitne komade.

Izvađeno je po 1.5 m kubni otpada na odabranim lokacijama iz podmorja i isto toliko sakupljeno je na obali, što je ukupno 6 m kubna otpada.

Zahvaljujemo ronilačkim klubovima čiji su članovi volontirali UPA Rostrum Split , Ronilacki Klub Geronimo i RK Sv. Roko te Komunalnom poduzeću Murtela na suradnji, također Javna ustanova Priroda Šibensko kninske županije , Kornati National park , Općina Murter-Kornati , Ardura Travel i Konobi Bain na Žutu (Stipe Kozulic ) na podršci akciji.

Sponzorira #INA kroz program #Zelenipojas

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island