Putovanje u Marijansku brazdu.

Datum objave: 1. kolovoza, 2018.

U jučerašnjim tajnama morskih dubina, zaronili smo duboko, duboko gdje su samo rijetki sretnici uistinu imali priliku biti. Otkrili smo Challenger Deep – najdublju točku pod morem koja se krije u Marijanskoj brazdi.
Kako bi došli do 10 971 m morali smo proći zonu gdje svjetlo još uvijek prodire kroz vodeni stupac, zatim zonu sumraka gdje neke životinje stvaraju vlastitu svjetlost, mračnu zonu, abisalnu te konačno i zonu hadala koja se nalazi na više od 6 000 m, a u kojoj se i smjestila i Marijanska brazda.
Da bi djeca shvatila o kakvim je veličinama ovdje riječ – za igru smo plavetnog kita morali smjestiti u dvorište dječjeg vrtića. Pogađate? Naravno da nije mogao stati jer ima 25 m, a čovjek se naspram njemu čini kao mala mrvica.
Za potpuni doživljaj, napravili smo i podmornicu imenom Murterski žutac, koja je zaronila sve do dubina u kojima žive divovske lignje i strašne ribe. Također smo i provježbali svoje motoričke sposobnosti kako bi bili spremni na iznenadne situacije, ali i kako bi znali radit na sve brodske aparate. 


Do sljedećeg utorka kada ćemo istražiti neke nove tajne što morske dubine nose.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island