European voluntary service.

Europska volonterska služba = EVS

EVS je aktivnost mobilnosti mladih programa ERASMUS+. To znači da mladi ljudi u dobi od 17 do 30 godina imaju priliku otići volontirati u neku od zemalja pokrivenih programom (sve europske zemlje i neke partnerske; popis možete pronaći u vodiču). Programom su osigurani smještaj, prehrana, zdravstveno osiguranje, putni trošak volontera te džeparac za vrijeme boravka.

Zvuči super? Onda ćemo vam ukratko opisati proces od želje za međunarodnim volontiranjem do odlaska na EVS!

Uvjeti:

Za početak morate biti mlada osoba od 17 do 30 godina (bitno je napomenuti da ste u ovoj grupi sve do 31. rođendana!) Potom morate razumjeti da je EVS obaveza i da se od vas očekuje određena doza odgovornosti, pritom mislimo da trebate unaprijed znati koliko vremena imate na raspolaganju za EVS što nas dovodi do prvog koraka u prijavi —->

—-> Kratkoročni ili dugoročni EVS?

Kratkoročni EVS može trajati od 2 tjedna do 2 mjeseca, te mora biti grupni – odnosno uključuje grupu od minimalno 10 volontera koji rade na istom projektu u istoj organizaciji.

Dugoročni EVS može trajati od 3 mjeseca do godine dana, te se radi o manjem broju volontera (ponekad i samo 1 volonter) koji rade na istom projektu u istoj organizaciji.

Ako se pitate je li moguće otići na oba EVS-a odmah ćemo vam dati odgovor: DA! Samo pripazite, prvo morate otići na kratkoročni pa tek onda na dugoročni EVS s tim da ukupno ne smijete prijeći 12 mjeseci.

Primjerice: Else je došla na kratkoročni EVS u trajanju od mjesec dana u Hrvatsku te je po završetku otišla u Italiju na dugoročni EVS u trajanju od 11 mjeseci, te je njen ukupni EVS unutar 12 mjeseci!

OK, sad znam koliko vremena imam na raspolaganju – što dalje?

Razmisli o projektu na kojem bi volontirao/la. Teme EVS projekata su stvarno šarolike i svatko može naći projekt kojem može pridonijeti i na kojem može učiti! Neke od tema su rad s mladima i djecom (informiranje, organiziranje radionica, edukacija, događaja…), zaštita prirode i okoliša, kulturne manifestacije…

Unutar baze projekata možete pretraživati projekte po temama, zemlji u kojoj se projekt održava i slično. Zapravo pogledajte sami na: Baza EVS projekata

Imaš projekt? Sada je potrebno naći Organizaciju pošiljateljicu/Sending organisation i Organizaciju primateljicu/Hosting organisation!

Sending organisation=SO

SO je organizacija u zemlji iz koje dolazi volonter te koja ga priprema za službu – osigurava jezičnu podršku, pomaže u organizaciji putovanja, ugovara zdravstveno osiguranje za volontera… Ukratko SO je nadležna za svu administraciju prije odlaska volontera u stranu zemlju.

Hosting organisation=HO

HO se nalazi u zemlji u koju volonter ide na službu te je ona zadužena za radne zadatke volontera,tečaj jezika, smještaj, džeparac, hranu, povrat putnih troškova… Ukratko HO je nadležna za svu administraciju za vrijeme boravka volontera u stranoj zemlji.

Obje organizacije možete pronaći unutar baze akreditiranih EVS organizacija na: Baza akreditiranih EVS organizacija

Sada znate osnove, na vama je da se odlučite na putovanje života!

Još samo par praktičnih savjeta za kraj:

  • Pripremite životopis; većina organizacija traži Europass na engleskom jeziku
  • Pokušajte da vam motivacijsko pismo nije duže od jedne stranice A4 formata
  • Pripremite se na intervju – ukoliko je više od 1 kandidata prijavljeno, organizacije će koristiti intervju da provjere vašu motivaciju – ne brinite ponekad su i sami ispitivači jednako nervozni prije razgovora!

 

SRETNO!

Argonauta is a member of.